Alle herinneringen, omgekeerd chronologisch gesorteerd
10 herinneringen per pagina
Ga naar personen lijstJe bent
niet ingelogged (
login)
Boerderij rond 1930
Verhaal nr: 229
Een herinnering van Neeltje Martina Maria Benningshof aan Neeltje Martina de Vin-Cashoek
Toegevoegd op 2009-01-19 16:41:28
"Den Bommel. Het gedeelde dorp - watersnoodramp 1953"
Verhaal nr: 228
Een herinnering van M. Bakelaar aan Leendert Brijs
Toegevoegd op 2009-01-19 16:38:04
Leendert Brijs is geboren 16-10-1918 te Den Bommel.
Voor de ramp woonde hij samen met zijn ouders en twee broers. Hij was ongehuwd. In de rampnacht is hij, met nog meer bewoners aan de Molendijk, gaan vluchten voor het water. Aan het eind van de Molendijk zijn ze overvallen door een vloedgolf. Met hem zijn nog 6 mensen verdronken.
Jan Adriaan Brandwijk
Verhaal nr: 227
Een herinnering van Monique Brouwer-de Leeuw aan Jan Adriaan Brandwijk
Toegevoegd op 2009-01-19 16:37:36
Jan Brandwijk ging in het holst van de nacht zijn vee evacueren in de overstroomde Alblasserwaard. Hij werd daarbij geholpen door zijn zwager Gijsbertus Vuijk Noorland. Samen reden ze mee in de cabine van een vrachtwagen.
Ergens in de buurt van Brandwijk / Alblasserwaard moest de vrachtwagen aan de linkerzijde van een dijk gaan rijden om kuilen zo veel mogelijk te ontwijken.
De vrachtwagen is vervolgens te water geraakt en gekanteld.
Zowel Jan als zijn zwager Gijsbertus Vuijk Noorland zijn hierbij verdronken omdat ze klem kwamen te zitten in de cabine.
2 zoons van Jan die achterop de vrachtwagen meereden zagen kans de chauffeur te bevrijden.
Jan Adriaan Brandwijk en zijn zwager Gijsbertus Vuijk Noorland zijn beiden op vrijdag 6 februari 1953 op de algemene begraafplaats in Groot Ammers begraven.
Jan Adriaan Brandwijk is later in zijn woonplaats Molenaarsgraaf herbegraven.
Gijsbertus Vuijk Noorland (zie aldaar) is om onduidelijke redenen nooit opgenomen geweest op de officiële door het Nederlands Rode Kruis vanaf begin februari 1953 bijgehouden "lijst van slachtoffers van de watersnoodramp 1953".
Zijn nabestaanden (kinderen en kleinkinderen) hebben in 2008 het nodige gedaan en bewijs aangeleverd dat hun vader en opa tijdens het verrichten van hulp tijdens de watersnood van 1953 is verdronken en dus als rampslachtoffer geregistreerd behoort te staan.
Rouwadvertentie Jan Adriaan BrandwijkHubregtje Catharina Boone
Verhaal nr: 226
Een herinnering van J.L. Lodiers-Blok aan Hubregtje Catharina Boone
Toegevoegd op 2009-01-19 16:37:17
Boerderij van Laurus Boone aan de Polderweg No 10 te Kruiningen. Hier is Hubregtje Catharina Boone (geboren 03/09/1944 te Kruiningen) samen met haar moeder Helena Adriana Zuijdweg, (geboren 27/11/1902 te Yerseke)
verdonken. Volgens de overlevering was Laurus Boone in de rampnacht even naar een naburige boerderij om te gaan zeggen dat de dijken op doorbreken stonden. Dit is zeer snel daarop ook gebeurd en zijn gehele boerderij stortte in en kwam aan zijn ogen voorbij drijven, inclusief vrouw en kind. Bron: collectie C. Komejan / I.M. van Loo
Adriana Pieternella Lena Barentsen
Verhaal nr: 225
Een herinnering van Josine M. van der Valk-Quist aan Adriana Pieternella Lena Barentsen
Toegevoegd op 2009-01-19 16:37:08
Tante Adrie was de dochter van Willem Barentsen. Zij was kleuterleidster. Ook haar heb ik als klein kind wel eens in Gouda ontmoet als zij met haar vader bij mijn grootmoeder in Gouda op bezoek kwam. Willem Barentsen was de broer van mijn oma. Ik herinner mij tante Adrie als een heel lieve vrouw met een warme belangstelling voor kleine kinderen, dus ook voor mij. In de rampnacht zat zij op de zolder van het huis van haar vader, samen met haar schoonzuster Jo Barentsen-Rooze. Daar hadden zij veiligheid gezocht. Toen later de reddingboot kwam en (oud-)oom Willem uit het zolderraam wilde klimmen, kwam hij klem te zitten. Mijn tantes konden er niet meer uit. Toen het huis instortte, kwam ook mijn tante om het leven. Een oud-leerling van haar vertelde dat hij haar stoffelijk overschot later tijdens het bergen van kadavers tussen de landbouwmachines heeft gevonden. Het had hem erg aangegrepen. Dat doet het mij ook na zovele jaren.
Neeltje Hendrika Balkenende-de Dreu
Verhaal nr: 224
Een herinnering van J.L. Lodiers-Blok aan Neeltje Hendrika Balkenende-de Dreu
Toegevoegd op 2009-01-19 16:37:05
Neeltje Hendrika Balkenende-de Dreu
Wittesteeweg No 1, Kruiningen "de Hoge Moer"
Neeltje Hendrika Balkenende-de DreuAdriana Hendrika Hendrikse-Wandel
Verhaal nr: 223
Een herinnering van Corry Lems-Hendrikse aan Adriana Hendrika Hendrikse-Wandel
Toegevoegd op 2009-01-18 15:46:06
Zij was de moeder van mijn nichtje. Tante Joane genaamd. Ik ben er vaak geweest om met mijn nichtje te spelen. Helaas is het hele gezin verdronken. Ik weet nog dat zij veel lekkerder kon koken dan mijn moeder.
Jan Wisse; het enige slachtoffer van de ramp van 1953 in Waarde.
Verhaal nr: 222
Een herinnering van H v Cruninghe aan Jan Wisse
Toegevoegd op 2009-01-18 15:44:37
Jan Wisse; het enige slachtoffer van de ramp van 1953 in Waarde.
Jan Wisse woonde met zijn ouders en ongehuwde zus Leuntje op een boerderijtje in Henegouwen onder Waarde. Zijn broer Piet is later jarenlang burgemeester geweest van Wissenkerke. Het zwembad daar draagt nog altijd de naam: 'burgemeester Wissebad'. Jan Wisse was al in veiligheid op Krabbendijke, maar kwam daar tot de ontdekking dat hij nog bepaalde papieren omtrent het vee vergeten was en ijlings keerde hij terug naar de boerderij. Hem (31 jaar oud)overspoelden de golven toen hij net op de terugweg was met zijn fiets richting Krabbendijke. Ter hoogte van "de weel" is hij verdronken.
Foto en informatie verstrekt door de familie van Jan Wisse.
Deze mensen zijn in maart 2005 gesproken door C van den Bovenkamp tijdens navorsingen voor het maken van het boek 'boven water' over de watersnood in Oost Zuid-Beveland , toen kwam ook deze foto "boven water".
Jan Heijboer
Verhaal nr: 221
Een herinnering van Jaap Schoof aan Jan Heijboer
Toegevoegd op 2009-01-17 00:30:05
Mijn Oom Jan Heijboer, nichtje Rianneke en tante Betsie Heijboer-Schoof, allen verdronken op 1 februari 1953. Tante Betsie was zwanger van haar tweede kind.
Jan Heijboer
Mandoline vereniging
Verhaal nr: 220
Een herinnering van J Vroegop aan Abraham Cornelis Vroegop
Toegevoegd op 2009-01-16 20:30:52
We hebben elkaar leren kennen op de mandoline vereniging. Ik speelde daarin, heb ik gedaan tot 15 jaar terug. Bram speelde geen mandoline, maar was een ‘manusje van alles’. Hij zorgde voor de coulissen en speelde in de toneelvereniging in allerlei sketches.